Mak Aku Tipu Aku Ke?

Assalammualaikum.

http://trigyy.com/wp-content/uploads/2012/03/TRIGYY-COM-puasa.gif 

Hari ini dah seminggu lebih kita berpuasa. Tahniahla kan sesape dapat puasa full. Aku cuma nak cakap 'untunglaaa' dan silalah menyesal terutama bagi lelaki yang tidak berpuasa itu. 
Kalau cakap puasa, kompom ramai yang teringat balik kenangan puasa masa dulu dulu kan !

Flashback

Masa mula mula belajar puasa..

"Mak, nak buka boleh tak mak?" 

sambil tercebik cebik mintak simpati. *comel kan kan ! :p
Tapi, kau fikir dapat ? Mak aku dengan selamba sambil membaca surat khabar menjawab..

"kejap lagila. Dah nak buka dah ni "

Kau tauu betapa hancurnya hati aku masa tu. Dengan perasaan mendung *hamboi, bannga cikgu BM aku.
Aku pergila mengkhatamkan komik doraemon.

2 Jam Kemudian *memandai je 2 jam ! 

Dengan perasaan gumbira sambil pecut 100 meter berpagar dan setelah aku menghadapi halangan untuk sampai ke tempat mak aku. Akhirnya, sampai jugak ke tempat yang nak dituju. Fuhhh !

"Mak, dah boleh buka ke? Boleh ke? Boleh ke?"

"Belum, sekejap lagi baru boleh"

Keciwa betol katekoooo ! Setelah aku tanya soalan yang sama sebanyak 7 kali, jawapan yang sama aku terima. 

Sampai aku dah beso gedabak gini, barulah aku sedar mak aku tipu aku. Sedih :'( bahahaha.

Agaknya kalaulah aku dah beso, tanya soalan gitu. Mau mak aku kejar aku dengan batang pisang dan sempat tawaf 7 kali keliling rumah.

Flashback 2

Dulu time kecik kecik pi sekolah. Kekadang selalu kena buli dengan member *innocent kan aku dulu.
Bila kena kacau, apa lagi.. melalak lerr aku. menangis ! bila menangis, member dok cakap..

"Eeeii.. menangis. Batal puasa kau !"

Dengan ke-innocent-nan aku time tuhh. Aku punya dok bersusah payah terkebil-kebil pandang ke atas nak tahan nangis punya pasal.

Mesti semua ada kenangan masa kecik kan ! Comel je rasa :p






♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Giveaway 10K Followers Mialiana.com

Assalammualaikum.



Giveaway 10K Followers Mialiana.com bermula pada hari ini, 7 Julai 2013, iaitu tepat jam 5.45 petang sehingga 11.59 malam 21 Julai 2013. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Terbuka kepada semua blogger yang bermastautin di Malaysia sahaja
  2. Follow blog Mialiana.com, Add Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  3. Wajib Follow blog, Like Fanpage dan Add Google+ semua sponsor (rujuk senarai sponsor)
  4. Buat entri bertajuk Giveaway 10K Followers Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senarai sponsor :
Kerinchi | MyKeledek | Fanpage
Alycia | Fanpage
Aida Hanafiah
Amir Rofie | Google+
Chekgu Skolah | Fanpage
Anastasyea | Google+
Sha Dhira | Fanpage
Rafina Mimi | Fanpage
Paly | Fanpage
Dayang Deno | Fanpage
Cikgu Kaca Mata | Fanpage
Ieta | Fanpage
Deq'Nyss | Google+
Keyme Keymo | Google+
Nur Dzafirah | Fanpage

Senarai hadiah yang ditaja bernilai RM 1,474 :
1 x Jus Delima Pompure bernilai RM 150
1 x Glutaking bernilai RM 150
1 x Tropica Bioherb Shampoo Herba bernilai RM 35
1 x Kain pasang Satin Cotton Vietnam bernilai RM 65
1 x BB Plus Collagen bernilai RM 180
3 x tudung DeZahra bernilai RM 75 serta Brooch bernilai RM 6
1 x Teddy Bear bernilai RM 100
2 x Bantal Love mialiana.com bernilai RM 35
1 x Wang Tunai RM 50
1 x Novel Cintaku Luruh di Oxford bernilai RM 34
1 x Novel Dia Yang Aku Pilih bernilai RM 22
1 x Farcheese Powder bernilai RM 25
3 x Doodle bernilai RM 10
2 x Multifunctional Buff (Seamless Magic Scarf) bernilai RM 15
9 x Topup bernilai RM 10
4 x hadiah misteri bernilai RM50.00

jom support Mia Liana ya... join Giveaway ini dengan klik banner di atas...
♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥

Sebenarnya Dia JPJ saya !

Assalammualaikum.

Sebelum tuu, jom tekan SINI !

 

Al-kisahnya bermula pada tanggal 10 Jun 2013 *Okeyy, aku baru terkedek-kedek bak itik pulang petang nak taip entry. Sesungguhnya aku tersangatlah cuak bila menunggu ketibaan hari JPJ tu ! 
Sampaikan aku makan tak kenyang, tido tak lena, mandi tak basah *okey, tipu.

Bila dah tiba harinya tu, mula-mula aku rilek je lagi siap main game angry bird bagai. Lepas tu, bila tengok muka-muka ketat pakcik JPJ tu.. okey, fine ! aku memang tak boleh duduk diam sampaikan aku rasa macam nak maraton je dekat keliling tempat lesen tu. Dahla, nombor giliran aku 14 ! cepat giler katekoooo !
macam nak pecah dada aku sampaikan aku rasa macam ambil jantung aku letak sebelah kejap. Rilek dulu sambil makan lolipop lepas tu letak balik.

Mula-mula test bukit, parking, 3 penjuru. Aku punye cuak rasa macam nak guling-guling je kat situ. Tapi nasib baik aku dapat control keayuan aku disitu. Then, kebanyakan sebelum aku gagal dekat bahagian bukit and yang paling haru semua lelaki okeyy ! So, aku bila sampai turn aku. Aku taknak mencipta rekod sebagai perempuan pertama yang gagal. Walaupun selalunya benda yang pertama itu harus dibanggakan. Tapi aku tetap taknak walopon aku dipaksa or dibayar sekalipon. *Okey, aku buat lawak. Silalah gelak -.-'

Alhamdulillah, aku lulus dengan jayanya. Then, test dekat jalan raya. Aku tak sempat nak panaskan punggung aku. Orang tu dah panggil. Memang tak terkira berapa banyak aku baca bismillah. Setelah beliau aka pakcik JPJ diam dengan lamanya. Tiba-tiba dia bersuara memperdengarkan suara machonya...

"Dik, kau nak aku bawak ke apa? Dah lama aku perati nie.."

Okeyy, tak lawak okey bila beliau cakap begitu. Aku cuma diam jela. Psycho habis. Then, dia membebel-bebel. Tiba-tiba dia cakap....

"Dik, maaf dik. Kau memang bawak sampai habis. Tapi kau terkandas."

Okey, ini gempak ! Aku cuma senyum kelat-kelat jela kan. Takkan aku nak maki hamun kot pakcik JPJ tu. Mau aku kena humban dekat luar. *Okey, aku tak buat lawak. Takya susah-susah gelak. Dalam otak aku ni cuma dok fikir..

"Aduhhh, duit lagi.. mana nak cari duit ni"

Tapi pakcik tu meneruskan sesi membebelnya pada aku. Aku ? Redha jela. Aku ni jenis kalau kena marah aku diam jela. Memang takkan menjawab walopon sedikit.Tengah aku dok sedih. Layan feeling yang kebetulan hafiz tengah menyanyi lagu sedih dekat radio. Aku memang tak amik tau langsung pasal pakcik JPJ sebelah aku. Aku rasa macam nak berhenti tepi and offer dia yang bawak. *Nak merasa jugak jadi JPJ.
Tiba-tiba dia panggil nama aku. Okey, terkejut. 

"Shahira, awak dengar tak saya cakap ni ?!"

"Ha?? ye ye saya dengar.."

Cakap je aku dengar padahal apa benda dia cakap sepatah aku tak dengar. Okey, tipu. 

Bila dah sampai tempat lesen tu, dia suruh aku sign kertas yang dia dok menanda nanda tuu. LULUS !!
Aku rasa macam nak melompat-lompat and nak bawak kereta tu balik lalu jalan B pulak. Lepas tu, nak keluar amik henpon and snap sambil buat duckface dengan pakcik tu, sambil buat caption..

"Sebenarnya dia JPJ saya.."

Nota kaki : Silalah dengar kalau orang bercakap dengan kita.




♥ Terima Kasih Sudi Baca..Feel free to Drop Your Comment ♥